Mini keuzeproject

Voor dit project konden we kiezen uit 3 projectjes; Droneraces 2023, Mindspace en Mosqito App allert. Voor dit project zat ik in het groepje met Otis, Lian en Sevinç. Wij hebben het dronerace project gekozen. Hierbij moesten we een sponsor zoeken, een obstakel ontwerpen en bouwen en uiteindelijk ook meedoen aan de dronerace. 

Sponsor zoeken

Als eerst hebben een sponsor gezocht, we wilde een sponsor in de buurt en die representatief was voor onze doelgroep; onze ouders. De sponsor die we uiteindelijk hebben gekozen is van der Cammen Lijfspreuk. Dat is een holistische massagetherapie aan de Calandlaan. Dus dat is zeker in de buurt. 


Ideeën verzinnen

Ideeën bedenken hebben we gedaan doormiddel van een morphological chart en een beetje brainstormen. Een morphological chart is een hulpmiddel voor het ontwerpen. De chart geeft een overzicht van de functies voor het ontwerpprobleem en de middelen (oplossingen) die elke functie kunnen uitvoeren. Door één middel voor elke functie te combineren, ontstaat er telkens een nieuw ontwerp. De eisen op de morphological chart hebben we van de opdrachtgever gekregen, zelf bedacht of het waren vaste eisen voor een drone-obstakel.

Met de mophorlogical chart hebben we verschillende concepten gemaakt. Door telkens van elke eis één optie te kiezen. Daaruit kwamen vier concepten, die we later gingen uitwerken en bespreken met de sponsor en de docent. De vier concepten waren:

  • Poten – wit – massagetafel – lampjes
  • Sterke basis – blauw – handen – heen en weer
  • Hout – huidskleuren – handen – op en neer
  • Poten – wit – handdoeken – lampjes

Iedereen van het team heeft een concept uitgewerkt en ervan een tekening gemaakt. 


Idee kiezen

We willen natuurlijk veder werken met het beste idee. Om te kijken welk idee het beste is hebben we een multicriteria analyse gedaan. Dat vergelijkt de ideeën met elkaar en maakt het makkelijker de beste te kiezen. Daarin kon ieder idee per eis 3 punten verdienen. 0: voldoet helemaal niet aan de eis, 1: voldoet een beetje aan de eis, 2: voldoet aan de eis, maar kan beter/meer, 3: voldoet perfect aan de eis.

Nu we een idee hebben gekozen hebben we een tekening gemaakt met 3 aanzichten. Die tekening hebben we later gebruikt als bouwtekening.

Het idee met de meeste punten hebben we aan de sponsor voorgesteld. Dat was de Hand-ring-baan en de sponsor vond dat ook en goed idee. We kregen een GO van de sponsor. Dat obstakel heeft 3 hindernissen; twee ringen waar de drone doorheen moet en een bewegende hand die de drone moet ontwijk. Deze hindernissen zitten vast in een box waardoor het obstakel stevig is. 


Nu we een idee hebben gekozen hebben we een tekening gemaakt met 3 aanzichten. Die tekening hebben we later gebruikt als bouwtekening.

Obstakel bouwen

Om ons obstakel te bouwen mochten we atributen kopen met het geld dat we van de sponsor hebben gekregen. Dat budget was 25 euro. Daarmee hebben we pvc-buizen gekocht bij de Gamma. We hebben van onze docent een Go gekregen om de pvc-buizen te kopen. Daarna zijn we aan de slag gegaan. 

We hadden een technisch mechanisme gebouwd. Dat werkte niet heel goed. Hierdoor hebben we het mechanisme handmatig moeten laten werken. 

De materialen die we hebben gebruikt voor ons obstakel zijn; hout, schroeven, verf, pvc-buizen, piepschuim en plastic.

Als eerst zijn we begonnen met gaten maken in de pvc-buizen zodat de hand en de ringen erin passen. Toen hebben we een mechanisme gemaakt wat niet technisch is maar handmatig werkt, dit is om de hand heen en weer te bewegen. 

Daarna hebben we houten platen op maat gezaagd voor de box. De ringen en de hand hebben we met de lasercutter gemaakt. Die hebben we toen op de pvc-buizen vastgemaakt met een lijmpistool en een stuk piepschuim zodat het goed vastzit.

Later hebben we de houten platen geverfd en hebben we het logo en de naam van het bedrijf van de sponsor op de platen getekend. Sevinç en ik hebben in de bovenste plaat gaten voor de pvc-buizen gemaakt met een boor. Daarna hebben we de houten platen met 4 kleine balkjes hout aan elkaar geboord. Als laatste hebben we de pvc-buizen in de gaten gezet en het mechanisme eraan vastgemaakt.

Mevrouw Buis onze TOA had ons een tip gegeven, dat we om de pvc-buizen, plastic ringen konden zetten om alles extra goed vast te zetten. Omdat we geen tijd meer hadden heeft mevrouw Buis het voor ons gedaan, daarvoor werd de lasercutter opnieuw gebruikt voor ons prototype. Hiervoor wil het team en ik haar nog bedanken. 

We hadden een eis gekregen om ons obstakel uit elkaar te kunnen halen. Om deze eis te behalen hebben we ervoor gezorgd dat ons obstakel uit een paar onderdelen bestond. Deze onderdelen waren de box, de ringen en de hand, en het mechanisme. Om ons obstakel in elkaar te zetten hoefden we alleen de ringen en de hand in de gaten, die aan de bovenkant van de box zaten, te steken en die vastzetten met de ringen die mevrouw Buis voor ons had gemaakt. Daarna moesten we het mechanisme in de buis van de hand steken om dat vast te zetten. Het inelkaar zetten was heel simpel. 


Drone Race 2023

De dronerace was tijdens de Technasiumparade op 14 juni. We zaten in het lokaal met zes andere groepjes. Elk groepje had een obstakel gemaakt. Er was dus een parcours van zeven hindernissen. Om de beurt mocht één iemand per groepje het parcours afleggen. De race ging om de snelste tijd. Bij elke overgeslagen obstakel kwamen er tien seconde bij. Helaas hebben we de race niet gewonnen. Er was ook een prijs voor het mooiste obstakel. Die prijs hebben wij wel gewonnen.

De presentatie was ook tijdens de Technasiumparade. In de presentatie hebben we verteld hoe het mechanisme werkt, hoe de drone door het obstakel heen moet en iets over de sponsor, Van der Cammen Lijfspreuk.

Na de race hebben we de sponsor nog een klein bedankje gegeven. Het was een klein houten handje met bedankt erop. Onze sponsor vond het erg leuk.

Hieronder een foto van ons en de sponsor. 


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin